Redekasser til fugle

Hvorfor opsætte redekasser til fugle? Har fuglene ikke rigeligt med egnede redesteder i de danske skove og i gamle utætte bygninger på landet? Det korte svar er nej.

Manglen på redesteder begrænser bestandene

De mange hulrugende ynglefugle i den danske natur mangler desværre egnede redesteder i en grad, så det går ud bestandene. For mange af de hulrugende fugle er  det faktisk ikke manglen på føde, men på egnede redesteder, der begrænser dem antalsmæssigt.

Gamle og syge træer bliver fældet i skovene

Hulrugende ynglefugle som eksempel  stær, musvit, blåmejse, gærdesmutte og rødhals vil instinktivt søge efter redemuligheder i huller i gamle træer. I disse gamle træer vil der med tiden opstå huller og sprækker, som er perfekte at bygge reder i. Men gamle og syge træer fældes og fjernes som oftest i de intensivt drevne danske skole og deraf opstår fuglenes bolignød.

Færre gamle og utætte bygninger på landet

Tidligere stod der på landet også mange gamle og utætte bygninger, hvor fuglene kunne finde egnede steder at bygge reder. Men disse bygninger er efterhånden også sjældne i de veldrevne og effektive danske landbrug.

Redekasser til fugle gør en forskel

Som haveejer kan du gøre hjælpe de hulrugende ynglefugle ved

  • at undlade at fælde alle havens gamle træer
  • at opsætte redekasser i din have.

På den måde skaber du redesteder til de hulrugende ynglefugle,  og du får et rigt fugleliv i haven.

Følg Dansk Ornitologisk Forenings anbefalinger

Du kan bygge dine egne fuglekasser, og da kan det anbefales at følge guiden “Fuglekasser – sådan bygger du selv“ fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som angiver præcist de mål, en fuglekasse skal have til forskellige fuglearter. Kniber med tiden eller værktøjet til selvbyg, flugter de mange forskellige redekasser fra GreenTools® Denmark netop målene, som DOF anbefaler. Derudover er de fremstillet af FSC-certificeret douglasgran fra lokal bæredygtig skovdrift.