Vælg det rigtige foderbræt til dine fugle

Fuglene i din have fortjener det bedste, når du fodrer om vinteren. Det gælder både det foder, du anvender, og den fysiske ramme for foderet, nemlig foderbrættet. Det vigtigste er, at der er plads nok på dit foderbræt, så der er plads til alle de sultne fugle. Foderbrættet skal kunne holde fuglefoderet tørt og give de spisende gæster ly for regn og sne. Hvis foderet opfugtes, bliver det hurtigt dårligt og uegnet til fuglene. Det er altså vigtigt med en god tagkonstruktion, der er tæt og forsynet med et ordentligt udhæng. Hvis indflyvningsåbningen bliver for stor, kan du risikere, at krager og skader indtager pladsen og jager de små fugle væk. Skader og krager vil helst have brød eller korn, så du kan også minimere dette problem ved at undgå fuglefoder med korn. Anvend altså ikke hvede, byg eller majs, men kun decideret fuglefrø.

Foderbræt til alle havens fugle - her er plads til alle

Fuglene flokkes på foderbrættet af douglasgran, her ses Kernebider (Coccothraustes coccothraustes), Kvækerfinke (Fringilla montifringilla) og Grønirisk (Carduelis chloris)

Nok mad til alle

Du kan med fordel fodre fuglene flere steder i haven. Så kan de selv vælge, hvilket foderbræt de foretrækker. Eventuelt kan du fordre med forskellige foder, så du tiltrækker bestemte fuglearter på hvert sit foderbræt. Med flere foderhuse hjælper du dine fugle i haven til lettere at komme igennem vinteren.

Foderbræt til småfuglene

Der er plads til mere end et foderbræt i de fleste haver

Vælg kvalitetstræ, når du køber fuglefoderbræt

Når du anskaffer dig et nyt foderbræt, er det en god ide at investere i ordentlig kvalitet. Der findes mange forskellige modeller på markedet, og nogle holder længere end andre. Det fugtige danske klima stiller nogle særlige krav til det træ, der anvendes i udendørskonstruktioner, så som et fuglefoderbræt. Douglasgran og lærketræ er særdeles velegnet til produktion af fuglehuse, da det har en naturlig længere holdbarhed end almindeligt grantræ. Her finder du forskellige modeller af foderhuse i lærketræ og douglasgran.

Et Dompap par besøger et foderbræt

Et Dompap (Pyrrhula pyrrhula) par besøger et fuglebræt fremstillet af lærketræ